Lecturi

sâmbătă, 11 februarie 2012

Repulsie

            In momentul in care scriu acest articol, pe TVR1 este emisiunea "Ca la carte" in care, la inceput, s-a vorbit despre generatia de astazi care nu mai citeste, nu mai studiaza si nu se informeaza corespunzator. Problema este ca aud aceste vorbe la din ce in ce mai multa lume, atat la televizor, cat si in viata reala. Cred ca sursa acestei probleme sunt tot adultii. Odata ce adultii nu citesc, cum sa ne asteptam ca tinerii sa citeasca? Ei au nevoie de exemple dupa care sa se ghideze. Nu pare un parinte ipocrit atunci cand il cearta pe copilul sau ca nu pune mana pe o carte si cand il obliga sa se duca sa citeasca, iar el se duce si se aseaza in fata televizorului? Ce  considera acel copil ca este mai bun? Televizorul la care se uita parintele sau cartea pe care l-a obligat sa o citeasca? Personal cred ca asta este adevarata problema.
             Am observat ca multi dintre copiii cu parinti cititori, citesc si ei la randul lor. Ne intrebam de ce nu mai sunt asa de multi copii care citesc? Pentru ca au disparut si majoritatea adultilor care citeau. M-au socat aceste plangeri mai mult din cauza venirii lor de la niste asa-zisi oameni inteligenti si cultivati. Mi se pare nefiresc sa pornesti "campanii" impotriva tinerilor, acuzandu-i ca nu citesc. Oameni buni, unii tineri citesc! Nu aruncati cu acuzatii in ei, doar din cauza ca ii puneti pe toti in aceeasi oala!
             Asadar, atrage-ti copiii spre carti, citind la randul vostru. E singura sansa ca sa se schimbe ceva.

3 comentarii:

  1. Imi place cum gandesti...tare blogul, tine-o tot asa!!

    RăspundețiȘtergere
  2. treaba cu cititu' e ca si cu carciumile ,lumea se duce acolo ca sa uite,cam asa sunt si majoritatea cititorilor de astazi.
    poate ai timp sa-mi spui o parere despre ceea ce scriu...bineinteles daca ai timp.
    http://renegate4ever.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe langa aspectul mentionat (acela al exemplului prost venit din partea unei majoritati coplesitoare a adultilor din aceasta tara), mai este un altul: calitatea lecturilor.
    Problema nu este a citi (aceasta deprindere este elementara inca din clasa I!), ci a parcurge lecturi valoroase pentru formarea persoanei.
    Tu - tanara intr-un an terminal - ai parcurs o bibliografie impresionanta (mi-a atras atentia volumul voluminos "A trai pentru a-ti povesti viata"). Te felicit si am incredere in viitorul tau in cadrul comunitatii scriitorilor ai spatiului carpato-danubiano-pontic.

    RăspundețiȘtergere